Pécs, a kultúra fővárosa

Pécs, a kultúra fővárosa
Lakosok száma: 156 567 fő
Státusa: megyei jogú város
Telefon körzetszám: 72

Polgármesteri hivatal adatai

Cím: 7621 Pécs, Széchenyi tér 1.
Telefon: (72) 533-800

Leírás Kedvencekhez Nyomtatás

Pécs Magyarország ötödik legnagyobb települése, 2000 éves város, kulturális főváros.


Pécs, Magyarország ötödik legnagyobb települése 2000 éves város, utak és kultúrák találkozópontján, szubmediterrán éghajlattal, soknemzetiségű hagyományt őrző gasztronómiával, a környék méltán híres könnyű fehér- és nemes vörösboraival, ahol egymásra és egymás mellé épült a római kor, a középkor, a török hódoltság, majd a polgárosodás számos, ma is látható emléke.

A város a világ több mint harminc városának részvételével 2008 novemberében megrendezett Élhető Települések nemzetközi versenyének 75 ezer és 200 ezer lélekszám közötti települések kategóriájában a második helyezést nyerte el.

Pécs kitűnő állapotban őrizte meg több ezer éves épített örökségét. Ókeresztény föld alatti város, dzsámi, minaret, türbe, a bolgárkertészek apró házai, a Zsolnay-épületkerámia díszítésű paloták, a Bauhaus építészet emlékei együttesen teszik izgalmasan színessé e települést. Pécs történelmi belvárosa 2000-ben felkerült az UNESCO egyetemes kultúrtörténeti értékek listájára, a Világörökség címet viselheti egész Közép-Európában leggazdagabb római kori leletanyaga miatt.

Az ókori keresztény közösség szakrális életével ismerkedhet meg a közönség a Cella Septichora Látogatóközpontban. Séta közben lépten-nyomon előbukkannak a város török kori emlékei, a főtéren álló Gázi Kászim pasa dzsámija, amely ma római katolikus templom, Pécs egyik jelképe.

Az ezeréves Pécsi Püspökség négytornyú Szent Péter-bazilikája a város emblematikus épülete. A mai Székesegyház elődje, az 1009-ben alapított Pécsi Püspökség főtemploma mára, többszöri átépítés után, neoromán stílusjegyeket visel. 1990-ben II. János Pál pápa pécsi látogatása alkalmából Basilica Minor rangra emelte.

A városképet meghatározó, gazdag kerámiadíszes homlokzatokat, színes mintájú tetőket Pécs a több mint 150 esztendeje itt működő, nemzetközi hírű Zsolnay Porcelánmanufaktúrának köszönheti. A Zsolnay-életművet a Zsolnay Múzeumban tekinthetjük meg. A szintén kiemelkedő Zsolnay-kerámia-kollekcióval rendelkező világhírű Gyugyi-gyűjtemény is a legfőbb kulcsberuházásnak tekintett Zsolnay Kulturális Negyedben kap helyet.

A klasszikus örökség mellett a modernitásnak is otthont ad e város, hiszen Pécsett található a Csontváry Kosztka Tivadar életművét bemutató Csontváry Múzeum. Csontváry a plein air egyik legjelentősebb képviselője, olyan képek megalkotója, mint a Magányos cédrus, vagy a Görög színház Taorminában.

A később világhírt szerzett magyar Bauhaus-alkotókon belül a legnépesebb csoportot a pécsiek (Breuer Marcell, Forbát Alfréd, Molnár Farkas és mások) alkották. A városban számos Bauhaus épület ma is megtekinthető. A magyar, ezen belül pécsi származású bauhäuslerek munkásságát 2010-ben nagyszabású kiállítás mutatja be.

A Káptalan utcában található a Pécsett született Vásárhelyi Győző, az op-art formavilágát létrehozó művész állandó kiállítása, a Vasarely Múzeum. Pierre Vasarely, a művész unokája viseli a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program egyik védnöki címét, ezzel is jelezve azt a fontosságot, amit a város a Vasarely-hagyatéknak tulajdonít.

A Modern Magyar Képtár többek közt a nagybányai festőiskola alapítóinak műveitől az 1920-as évek avantgárdjáig nyújt áttekintést. Az épület udvarán Pierre Székely Kőkertjének modern szobrai között sétálhatunk. A képtár másik épületében található kiállítás az 1950-es évek második felétől kínál áttekintést a kortárs művészet legújabb teljesítményeiig. Szintén a Múzeum utcában található a 70-es évek egyik legizgalmasabb képzőművészeti alkotásának rekonstrukciója, Schaár Erzsébet Utca című műve.

A város kulturális életében nagyon fontos szerepet játszottak az 1960-70-es években itt alkotó progresszív képzőművészek. Hosszú évtizedek óta igen eredményesen működik, és több európai hírű növendéket nevelt ki vizuális és zenei területen a Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskola, valamint a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, ahol festő- és szobrászdoktoranduszokat is képeznek. Évtizedes múltra tekint vissza két kortárs művészcsoport, a Közelítés Művészeti Egyesület és a Bázis Szobrász Egyesület.

A város bővelkedik galériákban. Kiemelkedik ezek közül a Pécsi Galéria két kiállítótere, valamint a magángalériák közül a Parti Galéria és a HattyúHáz Galéria: mindegyik hónapról hónapra számtalan tárlattal kínál újabb lehetőséget a közönség számára a kortárs képzőművészet alkotóinak és irányzatainak megismerésére.

A város szívében áll a pécsi Művészetek és Irodalom Háza, amely programjai révén az elmúlt évtizedekben karakteres szellemi műhellyé vált. Az 1811-ben alapított és 1984-ben intézményesült Pécsi szimfonikus zenekar, a mai Pannon Filharmonikusok a Dél-Dunántúl zenekultúrájának 200 éve meghatározó képviselője. A pécsi színjátszás a magyar színházi kultúra egyik jelentős vidéki centruma, tanúskodik erről a Pécsi Nemzeti Színház, a Harmadik Színház, a Janus Egyetemi Színház és a Bóbita Bábszínház évről évre színesedő repertoárja, és olyan professzionális magántársulatok működése a városban, mint a MárkusZínház.

Forrás: www.pecs2010.hu